Опубліковано Залишити коментар

Типи каструль з кам’яним покриттям і інструкція по вибору

Посуд з гранітним покриттям користь і шкода

 

Посуда с гранитным покрытиемЧи дійсно модна каструля з кам’яним покриттям заслуговує на увагу чи гучна назва – хитрий рекламний хід? Дізнайтеся, в чому полягає технологія виробництва, з чого насправді складається антипригарний шар і в чому його реальні переваги. Ці поради допоможуть правильно вибрати новий посуд і грамотно за ним доглядати, продовжуючи термін експлуатації.

 

Види і технології виробництва

Кам’яних каструль в прямому значенні цього слова в продажу немає, точніше їх сегмент невеликий. Це як раз грамотна робота PR-фахівців: ефектне, гучне і запам’ятовується назва. Та й навряд чи кухонне начиння з природного каменю користувалася б великою популярністю, все-таки це дуже важка річ.

 

Особливості кам’яного посуду

  • Це звичайна металева каструля з покриттям з кам’яної крихти.

Незважаючи на те що покриття не є каменем в чистому вигляді і не може по міцності з ним зрівнятися, воно все ж дуже надійно. Як правило, виробники намагаються відповідати статусу кам’яного посуду і використовують при виготовленні покриття матеріали високої якості, а також хімічні сполуки і різні частинки, які посилюють міцність.

Саме завдяки присутності частинок каменю, розподіл тепла по стінках відбувається рівномірно, і воно довше зберігається. Це сприяє не тільки якісному приготуванню їжі, а й економії газу і електрики – в залежності від типу плити і конфорки.

Види кам’яних каструль

Каструлі, які прийнято називати кам’яними, ділять на три види:

  • Найбільш демократичний варіант. Виготовлені з алюмінію, покриття – полімер, змішаний з кам’яною крихтою. На кілька шарів антипригарного покриття зверху завдано гранітний або мармуровий шар.
  • Більш дорогі, так як зустрічаються значно рідше. Виготовлені з алюмінію, покриття – кам’яна кераміка. Основа антипригарного шару – кварц, шпат, шамот або каолін. Воно надійно, але такий посуд складна в експлуатації.
  • Дуже рідкісні, дорогі і важкі. Зроблені з цього каменю – талькохлорита (він же стеатит або мильний камінь). Видобувають камінь в спеціальних родовищах, штучно створити неможливо. Вироби з талькохлорита обрамляють міддю, з неї ж роблять ручки.

Перша група каструль і сковорідок найбільш популярна. Як правило, в магазинах представлена ​​саме вона. Для виробництва виробники використовують штампований або литий алюміній.

Штампування. Самий бюджетний спосіб виготовлення. З готового алюмінієвого листа ріжуть і штампують вироби. Покриття наносять накатом на листи до штампування. Такі каструлі тонкостінні, легко деформуються і погано зберігають температуру.

Лиття. Метал в рідкому стані розливають по формах. Відповідно, він не деформується, може бути різної товщини і відрізняється міцністю. Дно підсилюють спеціальним диском. Покриття наносять методом напилення за допомогою пульверизатора.

Типи кам’яного покриття

По виду кам’яне покриття буває:

  • мармурове;
  • гранітне;
  • діамантове.

Останнім часом все більшої популярності набуває діамантове напилення. Такий варіант вважається найбільш надійним, якісним і максимально стійким до будь-якого негативного впливу.

Різновиди за формою і призначенням

Каструлі з антипригарним кам’яним напиленням, як правило, використовуються для приготування страв, в яких передбачається попереднє обсмаження продуктів. Також вони зручні для тушкування овочів і м’яса.

Дуже популярні казани для плову, моделі з широким дном для тефтелей і голубців, качатниці і гусятниці. Для варіння каш зручні невеликі коновки і молочники з однією ручкою.

Готувати в посуді з мармуровим і гранітним покриттям можна практично все страви. На відміну від примхливого тефлону і ніжною кераміки, це напилення не боїться високих температур і кісток на м’ясі.

Як візуально оцінити якість

  • Товсті стінки гарантують рівномірне прогрівання. До того ж, практично не існує тонкостінних каструль до цього кам’яним покриттям. Оптимальні значення: дно – товщі 6 мм, стінки – товщі 3,5 мм.
  • Розмір визначається обсягом страв, чисельністю сім’ї і плитою, зокрема, діаметром конфорок.
  • Кришка. Краще вибирати скляну – не тільки стильно виглядає, але і допомагає стежити за приготуванням страви. Повинна щільно прилягати, мати паровідводом.
  • Ручки. Оптимально – з бакеліту. Вони ж і зустрічаються найчастіше. Чи не ковзають і не нагріваються.
  • Зовнішнє покриття каструлі. Якщо у із зовнішнього боку теж кам’яна крихта – вартість відразу піднімається ще в 1,5 рази. Найчастіше зустрічається просто декор під камінь для посилення ефекту помітного назви за допомогою візуалізації.
  • Специфічні технічні характеристики. Наприклад, штампований алюміній не можна ставити в електропіч.
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nine − six =