Емальований посуд, особливості виробництва та догляду.

Емальований посуд роблять з чавуну або заліза і покривають шарами склоподібної емалі – інертною речовиною, що захищає метал від корозії, а тих, хто посудом користується – від можливих отруєнь шкідливими хімічними сполуками.

Загалом існує 2 методи нанесення емалі:

  • «умочування», коли посудна заготівля саме вмочується в емаль. Такий метод дає більш товстий шар емалі, але на дні можуть бути помітні специфічні «крапки» – вони з’являються від голок, на які виріб ставиться в процесі випалу. А саме покриття може бути не ідеально рівним.
  • напилення емалі, коли тонкий шар емалі спеціальним методом наноситься на посуд. Цей метод нанесення дає рівномірне покриття і майже дозволяє уникати «недоливів». Заливка емаллю при цьому проводитися за допомогою більш дорогого устаткування, яке дозволяє виключити недоливи, нерівномірність заливки.  Деколи наноситися без розривів і зрушень. Але шар емалі при цьому набагато тонший, а ціна вища, через вартість обладнання. У більшості випадків такі виробі мають металевий обідок.

Посуд з емальованої сталі може застосовуватися для приготування їжі тільки до тих пір, поки емалеве покриття абсолютно ціле, без сколів і тріщин. При пошкодженому покритті в їжу, особливо в кислому середовищі (борщі, овочеві супи і т. Д.), можуть потрапити з’єднання важких металів. Тому за емальованим посудом потрібно дуже уважно слідкували и вчасно змінювати.

Доглядати за емальованим посудом легко. Її потрібно просто мити теплою водою губкою зі звичайним миючим засобом. Застосування абразивів і залізних мочалок виключіть – емаль від цього стане тьмяною, подряпаною. Якщо трапився конфуз – їжа пригоріла, можна просто залити емальовану каструлю або сковорідку холодним розчином соди або солі (столова ложка на літр-півтора), залиште на декілька годин. Потім все легко відмиється звичайною ганчіркою, а емаль залишиться цілою.

Щоб посуд слугував довше, потрібно прокип’ятити в новій емальованому каструльці підсолену воду 5 ч.л. на 1 л. води. При цьому емаль боїться перепаду температур – тріскається. Не можна лити холодну воду в гарячу каструлю і окріп в холодну.

Загальні особливості емальованого посуду:

Плюси: легкість, краса, в ній швидко закипає вода. А ще в ній можна зберігати їжу в холодильнику, так як емаль захищає її від окислення і впливу солей металу. Краще підходить для: варіння супів, компотів, гарнірів.

Мінуси: емаль – покриття крихке, а тому – тимчасове і вимагає дбайливого догляду. Її не можна терти з абразивами і мити  різними розчинами, наприклад оцтом і лимонною кислотою, щоб не зіпсувати емаль.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − six =